STADSKLANK installatie. Tuning People – Opera21

by • 28 april, 2017 • FotoComments (1)3843

Een statische microfoon in het midden van een beeld.

Hoe harmonieus hij de klanken vangt. Hij doet het met trots, zijn schouders recht. Doelbewust vangt hij de belangrijkste geluiden. Vanuit huiskamers van repeterende muzikanten reist hij repetitief af naar nachtwinkels, basilieken, klaslokalen en Antwerpse pleinen. Hij doet een bewuste poging zuivere stadsgeluiden te vangen. Omnidirectioneel?

Ik geloof dat hij erin slaagt. Een half uur lang bezat ik het vermogen mij in te leven in de aanwezige klanken.
Immersief is de installatie zonder twijfel. Een muziekbad van gekende en ongekende talen.
Momenten van ruwheid worden afgewisseld met de zachtheid van menselijke emoties op de schermen. Een musiceer festijn.
Een beleving van interessepieken en dwalingen. Waar hoorde ik eerst te kijken? Welk beeld kan mijn aandacht het langst vasthouden? Vragen die ik me vanaf de bureaustoel op wieltjes de gehele tijd stelde.

Ik voelde me betrokken bij een intiem creatieproces. Fris, vernieuwend, gekleurd. In een ideale wereld ziet een bureaujob er ook zo klank gekleurd uit. Vrij om je op wieltjes te richten naar welk scherm je op dat moment het hardst aantrekt. De anderen bewust te kunnen negeren. Regerend vanop een troon.

Reflecterend op mijn eigen levensproces. Kan de toekomst nog alle kanten uit? Als een visionair denkt de installatie voortdurend na over hoe het anders en beter kan. Handvaten om naar de wereld te kijken, hem actief te beluisteren.
Een metrum doorprikt mijn gedachtengang. Ik draaf op een nieuw ritme mee, zie hoe het dochtertje van de hoboïst aan haar dekentje trekt om haar beentjes vanop de eerste rij van de demonstratie te bedekken. Ik verplaats mij voor een kort moment in haar schoenen. Hoe trots ik zelf was op mijn muzikale ouders die optraden. Hoe zij met de taal van de muziek communiceren.

Hoe harmonieus ik de klanken probeer te vangen. Ik wil het met trots doen, schouders recht. Doelbewust probeer ik de belangrijkste geluiden te vangen. Vanuit huiskamers van repeterende muzikanten reis ik repetitief door het centraal station, over de Grote markt, langs de kaaien van deze mooie stad.

Hartelijk dank dynamische microfoon om mij mijn stad te tonen.

 

Pin It

One Response to STADSKLANK installatie. Tuning People – Opera21

  1. renaat.deckers@telenet.be' Renaat deckers schreef:

    Schitterende tekst!
    Heb al zin om het ook mee te maken,!
    Zeer opwekkend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *