RUHE – muziektheater transparant

by • 4 november, 2012 • Geen categorieComments (0)2393

Regie: Josse De Pauw
Acteurs: Dirk Roothooft, Carly Wijs
Muziek: Franz Schubert, Annelies Van Parys
Koor: collegium vocale Gent
Voorbereiding koor: Daniel Reuss
Beeld: David Claerbout
Tekstbewerking: Tom Jansen
Originele tekst: Armando en Hans Sleutelaar
‘De SS’ers. Nederlandse vrijwilligers in de Tweede Wereldoorlog’

Geen podium maar een hoop bijeen geschaarde stoelen voor deze voorstelling. Geen publiek dat lui achterover leunt maar mensen die luisteren naar de zangers en acteurs die uit hun midden op staan. Mensen die luisteren naar andere mensen, zo leek het wel.

In de voorstelling Ruhe worden liederen van Schubert (die a capella gebracht worden!) tot twee maal toe ruw onderbroken door een monoloog. Het woord wordt gevraagd door een man en een vrouw die beurtelings vertellen over hun vrijwillige dienstname bij de SS. Hun persoonlijke geschiedenissen zijn echter geen uitingen van spijt maar krachtige en overtuigende betogen. Zij zijn overeind gebleven, ze wilden overeind blijven. Ondanks alles. Als toehoorder lach je met hun grappen en beantwoord je hun vragende blikken. Je vormt een onderdeel van hun wereld. Er is geen ontsnappen aan. Of toch, de muziek. Die bracht rust en de mogelijkheid om ogen te sluiten. Tijd om na te denken ook.

De verwachtte weerzin voor deze SS’ers en hun daden bleef uit. De man en de vrouw zijn mensen. Wat nadien overbleef was verwarring, schuldgevoel en zelfs een onbegrijpbaar begrip.

Een voorstelling die langs de andere kant weet te kijken en doet kijken.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *