Re:Work Brussel en het debat over de stedelijke ruimte

by • 14 april, 2014 • Tekst, VerslagComments (0)4498

Een debat over de stedelijke ruimte en hoe men die kan aanpassen opdat de ruimte geoptimaliseerd is voor logistiek, industrie en groothandel. Voor mij, als leek op architecturaal vlak, klinkt de mix van stad en industrie complex en tegenstrijdig: een leefbare stad baat niet bij een levendige industrie, dacht ik. De zaal zat alleszins vol: architectuur leeft in Antwerpen. Die vaststelling zal niet verwonderen: met een opleiding architectuur aan de universiteit en de uitbreiding van deSingel door de befaamde Stéphane Beel heeft Antwerpen wel wat te bieden, architecturaal gesproken.

Met Jens Aerts (VUB), Alain Deneef  (Brussels Metropolitan), Martine Gossuin (Citydev Directrice gemengde projecten), Benoit Moritz (ULB), Joris Tiebout (CEO van Abattoir) kreeg het debat een gezonde invulling. Zowel architectuur als industrie kregen een stem.  Het debat was alvast amusant: iedere spreker wou zijn zegje doen en er werd naar hartelust gesproken. Na wat verwarring over kleuren (waarom rood? waarom blauw?) kwamen de sprekers op gang. Het enthousiasme van de sprekers was tijdgewijs te merken: wanneer iedereen hun mening wil verkondigen, loopt de klok al eens uit. Ach, zo heeft het publiek des te meer voer tot nadenken. Het volledige debat kan je herbekijken op deze link. Het Vlaams Architectuur Instituut en deSingel zorgen immers voor alles.

DeSingel en het VAI stellen tentoon: Re:Work Brussel over industrie, logistiek en groothandel in de stad.

DeSingel en het VAI stellen tentoon: Re:Work Brussel over industrie, logistiek en groothandel in de stad.

Ieder liedje kent zijn einde en dat geldt ook voor de tijd van de sprekers. Alvorens het publiek de gang in kon stromen, opende minister Pascale Smet plechtig de tentoonstelling met een licht uitgerekte speech. De idee van Re:Work Brussels klinkt goed: de stad moet een plaats hebben voor logistiek, industrie en groothandel. Het enige nadeel, in mijn ogen, is de erg theoretische inslag. De voorstellen lijken slechts een theoretisch opstapje, waarbij de uitvoering op zich zal laten wachten. Geen idee of er ook ooit iets in huis zal komen van de architecutrale ideeën. Laat mijn bescheiden mening je echter niet afschrikken. Neem zeker zelf een kijkje en daag mijn mening uit. Re:Work Brussel is momenteel immers te zien in de gangen van deSingel.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *