Linehans troep der werkzoekende zielen

by • 10 januari, 2013 • Tekst, VerslagComments (0)3149

De studio bruist op een atypische manier: geroezemoes, gelach, gepraat. Groepen, van zes personen, zitten verspreid op de vloer. Een koffieklets in de Singel. Geen choreograaf of regisseur die bevelen uitschreeuwt en zijn wil oplegt. Een verrassing voor iets gecategoriseerd als dans.

 

Feel free to float around

Eens uitgenodigd om Daniel [Linehan] zijn werkmethode te kopiëren ging ik aan de slag: dwarrel van de ene groep naar de andere, leer de ruimte en de mensen kennen. De deelnemers hebben de tijd, een centraal begrip, genomen om elkaar te ontmoeten en (zich) aan elkaar te geven.
Er is een band opgebouwd, die wat hen in de Singel bracht overstijgt. Noem Vita Activa echter geen zelfhulpgroep: het is een bezinning over werk, waarin echte mensen, met hun ideeën en emoties, zich blootgeven.

 

We may have to tweak it

De groepen transformeren in chaos wanneer Linehan ze een ideale positie laat zoeken in de ruimte. Zoek zowel een plaats, als een “way to be in that space” volgens Linehan terwijl de groep luistert. Het gaat om locatie en om zijnswijze in de ruimte. De ruimte wordt een deel van de performance: “we want to think of the space as an installation”, spreekt Linehan toe.
Cues brengen verandering: een mengelmoes met de nodige verwarring. Niet iedereen kiest een gemakkelijke houding of zichtbare plek. “We may have to tweak it”, fluistert Linehan tegen Michael [Helland]. Deze houdt Linehan tegen: mensen leren sneller dan je denkt, en herhaling is de beste leerschool.

 

Gedonder op de vloer

Vele voeten brengen een storm met vriendelijke bliksem: oprechte getuigenissen volgen in een complex ogend systeem. De ideale plek wordt ingeruild voor een plaats in de spotlight. Iedereen moet zich hier reveleren aan het publiek. De cirkel is compleet als iedereen aan bod is gekomen. Linehan zorgt voor revelaties, zowel bij de deelnemers, als mij, en hopelijk bij het grote publiek.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *