Een paar klontjes minder

by • 23 oktober, 2012 • Tekst, VerslagComments (0)2886

Hedendaagse dans zou niet hedendaags zijn als er niet af en toe een experiment bij kwam kijken. Daniel Linehan vond dat het tijd was om een dansvoorstelling te tonen vanuit het perspectief van de danser zélf. Zo gezegd, zo gedaan. In ‘Gaze is a Gap is a Ghost’ creëerde Linehan met behulp van een camera en drie danseressen een video-opname waarin de toeschouwer de kans krijgt om in het hoofd van de danseressen te kruipen. Naast deze projectie kijk ik naar diezelfde danseressen die live op het toneel bewegen op het ritme van hun eigen stem, flirtend met de grens van herhalingen, zoekend naar de intensiteit van hun bewegingen. De combinatie van de registratie van de camerabeelden en het live-aspect vormt een boeiende spanning omdat de performers in het keurslijf van een strakke timing moeten overtuigen.

Linehan maakt gebruik van een simpel decor, het toneel staat gevuld met kartonnen dozen. De abstractie en de eenvoud van dit beeld zouden tot vele mogelijkheden kunnen leiden. Jammer genoeg zoekt Linehan de handeling van de performers in andere attributen die langzaam maar zeker de scène vullen. De danseressen verliezen zich in handelingen met muntjes, kopjes, een waterkoker, een sleutel, een cadeautje en een suikerklontje. Omdat ik geen betekenis aan deze voorwerpen kan schenken brengt dit een afstand teweeg. Waar mijn nieuwsgierigheid naar de belevingswereld van de performers moet worden geprikkeld, gaat ze verloren. De opsmuk maakt niet zoet.

Waarom pepert Linehan de voorstelling niet meer door een focus naar een verrassende, onverwachte en opwindende choreografie? Hij geeft wel een aanzet. Hij laat zijn danseressen bizarre en verfrissende dingen doen door hen te laten bewegen op gekke stemgeluiden, zijn timing leunt tegen de perfectie aan en hij tast moedig grenzen af naar de spanning van een herhaling en het origineel variëren in ritme.

Een paar klontjes minder rekwisieten zouden niet leiden tot een light-versie, maar juist naar een intensere beleving waarbij de toeschouwer minder vrijblijvend de performers volgt. Een toevoeging van drie pikante, Spaanse pepers zouden mijn tong helemaal verbranden.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *