Eavesdropper in deSingel

by • 19 december, 2013 • Tekst, VerslagComments (0)3287

Onze aankomst confronteert ons met Eavesdroppers eerste tonen. Wanneer de deur van de Muziekstudio opent lacht het eerste filmbeeld ons toe. Een deel van de charme van stille film zit net in die tekstkaarten die zich tussen sommige beelden moedwillig opdringen. We zijn halverwege de repetitie binnengedrongen. Even wordt The Red Lantern voor ons gepauzeerd. Een heuse muziekinstallatie, inclusief draaitafels, Korg syntesizer, Macbook Pro en een hele verzameling aan andere gadgets, staat sierlijk opgesteld. Yves de Mey staat paraat. Stille film en elektronische muziek lachen ons toe.

Enkele minuten later, terwijl het vinyl draait, speelt Eavesdropper met de knoppen. In opperste concentratie draait, frutselt en dartelt de Mey met zijn technische speeltjes. De Meys muziek ondersteunen het beeld, maar vertellen ook een eigen verhaal. Twee narratieven voor de prijs van één. Eavesdropper verandert in een eenmansorkest voor Capellanis film. Het is een symbiose van oude film en moderne muziek.

“De inspiratie voor de muziek vind ik vrij ver in de film. Het gaat puur over stemming en emotie, tekst zit er immers niet in. Het gaat daarbij vooral om wat er zich in het hoofd van de hoofdactrice

De soundscape, soundtrack, of hoe je het ook noemen wil, voelt vervreemdend doch natuurlijk aan. S.M. Berg schreef pianomuziek voor The Red Lantern. Wanneer men stille film opnieuw afspeelt gebeurt het normaal onder zulke, ietwat klassieke begeleiding. En nu zit ik hier, in de muziekstudio, te kijken naar Yves de Meys muzikale begeleiding van Capellanis stilte. De Meys woorden weerklinken in mijn hoofd wanneer we de muziekstudio verlaten:

“Muziek is geen camera, maar op het einde van de rit heb ik wel het gevoel dat ik mijn verhaal heb verteld”

Capellanis beeldende verhaal vult de Mey aan met zijn muzikale. Ik kan alleen maar met ontzag de Muziekstudio, en de Meys repetitie, verlaten.

Eavesdropper-@-DeSingel_3

Silent & Sound Festival?

Het Silent & Sound is een samenwerking tussen Cinema Zuid en deSingel. Een reeks filmklassiekers, zoals Hitchcocks Blackmail, Koelesjovs Po Zakonu en Capellanis The Red Lantern, krijgen live muziekbegeleiding in deSingel en Cinema Zuid. Je kan Eavesdropper zaterdag (21 december) aan het werk zien op het festival wanneer hij de live (elektronische) begeleiding doet voor Albert Capellanis stille film The Red Lantern, in een double bill. Op The Red Lantern volgt immers nog een reeks aan experimentele films, onder begeleiding van Erich Sleichim en Blindman.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *