ANTIGONE – Ivo van Hove, Barbican Centre – 04/04/2015

by • 7 april, 2015 • Tekst, VerslagComments (0)3269

“400 jaar voor Christus geschreven, geloof je dat, schat?”
De oudere man was al even verbaasd als ik, na de voorstelling. Hoe een stuk als dit – 2400 jaar geleden geschreven – zo tijdloos kan zijn, is onvatbaar. Dat klinkt belachelijk cliché, maar dat is er ook gewoon gekomen omdat men een andere versie van de waarheid wilde vertellen. (Of dat over het stuk of over de clichés gaat, dat laat ik in het midden.)

Een stuk dat al zoveel keer is opgevoerd moet het vooral hebben van zijn vernieuwing en invalshoek. Hoe Het Moderne Leven stukje bij beetje binnensluipt in het stuk is intrigerend — het eerste wat opvalt is het decor: zwart, minimalistisch, rekken gevuld met cd’s. Maar functioneel. De acteurs gebruiken de bureau’s ook gewoon als zetel, bijna alsof ze er zelf zin in hebben en het niet zo is geregisseerd. De videoprojectie op de gi-gan-tische muur dient soms als landschap, soms als versterking van het spel en inhoud, soms een mengeling van voorgaande twee. Het drukke stadsleven dat bijna stilstaand (maar toch bewegend!) meekijkt over de schouders van de acteurs. Een in negatief gezet, vertraagd beeld van dat stadsleven dat aanvoelt als de geesten van zij die tenonder zijn gegaan aan de waanzin van Creon.

Het contrast tussen de tekst en de vlotheid en de moderniteit van het stuk vloekt. De dialogen zijn groots, de regie probeert dat te evenaren. Een topcast die zeer sterk in zijn schoenen staat en Juliette Binoche die er wat tussen komt huilen, roepen en hysterisch wezen. De zuchten van het oudere koppel naast me werden doorheen het stuk luider en langer naarmate Binoche ook luider en langer begon te klagen. Daar is het stuk de dieperik ingedoken; de regie probeerde de hoogte van de tekst te evenaren, maar is daar jammerlijk in gefaald. Op de bühne stonden stuk voor stuk dijken van acteurs, maar het water kabbelde alleen maar wat. Hoe een duik naar grootsheid vooral een sprong in een onbekend, maar heel erg diep dal is geworden.

 

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *