Sidi Larbi Cherkaoui – Artist talk – Pluto

by • 21 januari, 2018 • VideoComments (0)3880

Interview: Sidi Larbi Cherkaoui
Door: Regina Janzen, Lisa Deckers

Pluto

Lisa Deckers: Hoe situeert Pluto zich in onze eeuw?
Wij kijken met het oog van de Millennials, zien onszelf als een Peter Pan generatie met hoge verwachtingen van het leven, spiegelen ons aan anderen onder de noemer: alles kunnen worden, als je het maar echt wil. Hier zit een proces in dat kabbelt, we leven in een snelle wereld en denken vaak dat alles instant mogelijk is. Tevredenheid over onze jobs, zelfvertrouwen en solide relaties vraagt een langere weg. Is dit herkenbaar voor de personages waarmee u werkt?

Sidi Larbi Cherkaoui: De personages die in dit theaterstuk aanwezig zijn, moeten allemaal met verlies om leren gaan. Je merkt verschillende manieren om om te gaan met verlies. De ene doet dit, de andere doet dat. Ieder doet dat op zijn manier.

Dan zie je de gevolgen van je acties. Dat is wat een generatie elke keer opnieuw moet ondervinden. Wat zijn de gevolgen van mijn acties? Wat zijn de gevolgen van mijn acties toen ik vijftien was zodat ik vandaag hier op mijn eenenveertigste zit. Wat heb ik toen gekozen en gedaan zodat ik nu hier zit? Dat besef, dat is het enige wat je ondervindt als je ouder wordt, dat je begint te snappen – ik heb toen voor dit gekozen en dat heeft me daar gebracht.

Het moment dat ik in 2002 beste choreograaf werd in Monte Carlo en dat ik uitgenodigd werd om in Monte Carlo een ballet te maken. Dat is het moment dat ik plots mijn weg heb getekend om hier nu directeur te zijn van Opera Ballet Vlaanderen. Dat is in 2002 gebeurd, dat is bijna zestien jaar geleden. Zo functioneert het leven heel de tijd, volgens bepaalde momentopnames die eigenlijk uw toekomst bepalen.

Als mensen het hebben over een soort “destiny” dan denk ik “Yes”.
And every day you write it, today I do this, that means that in ten years that…

Dat is beangstigend ook, dat je beseft dat alles wat je doet is belangrijk.
Lisa Deckers: En dat is de druk die wij voelen als jonge generatie.

 

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *