Natuurlijk lichte bouwkunst

by • 8 februari, 2013 • Foto, Tekst, VerslagComments (0)4355

Een tafel zo dun als een blad papier, bewegend als water.

Een vierkante ballon met het gewicht van een kleine wagen.

Een appartement zo hoog als een berg.

Het klinkt dromerig, maar het bestaat. Junya Ishigami is een bouwkundig poëet, geïnspireerd door natuurelementen.

How small? How vast? How architecture grows is de eerste Europese retrospectieve van Ishigami+associates. Na tweemaal het Japanse paviljoen in Venetië (op de architectuurbiënnale) te hebben geschapen kwam de Japanse architect naar deSingel.
58 maquettes, bestaande en toekomstige projecten, vullen de spierwitte galerij. Een gevoel van steriliteit versterkt door verplichte plastic schoenbeschermers. Ik betwijfel of iemand zou aanschuiven voor moderne steriliteit, maar de drukte is overweldigend.

De tentoongestelde projecten zijn allesbehalve steriel : ze leven, en zijn geïnspireerd op het leven (lees: natuur). Mijn idee veranderd onmiddellijk, want de projecten zijn betoverend. Ishigami zoekt ambigue ruimtes, geïnspireerd door bv. een sterrenhemel, en zit extremen na in de logica van het bouwen.

Een regenboog in de stad

Een regenboog in de stad

 

Het perfecte voorbeeld is een toekomstig project: een park rondom een meer. Door de diepte te manipuleren creëert Ishigami een spel waarbij het getij eilanden creëert en weer opzwelgt.
Niet tevreden of niet overtuigd? In 2010 bouwde Ishigami een constructie waarbij afmetingen gebaseerd zijn op de diameter van een regendruppel. Nauwelijks zichtbaar, maar alomtegenwoordig. Architectuur versmelt in de ruimte, als natuurlijk fenomeen.

Natuur als inspiratie is allang gekend, net zoals architectuur en natuur die hand in hand gaan (denk maar aan Calatrava). Desalniettemin verbaasde Ishigami me. Het is poëtisch, licht, efemeer. Het toonde me hoe architectuur kunst is, en hoe natuur en architectuur werkelijk kunnen samensmelten. Het vertelt hoe nieuwe horizonten gemaakt worden door subtiele ingrepen. Het is op zoek gaan naar pure architectuur die gelijkt op een natuurlijk fenomeen. Ishigami heeft me veel geleerd, en daar dank ik hem voor.

13

06-e1360281735188 09

Het wakend oog

Het wakend oog

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *