Nature Theater of Oklahoma – Life and Times, Episodes 4.5 and 5

by • 12 januari, 2015 • Geen categorie, Tekst, VerslagComments (0)3590

Uhm, laat me jullie, uhm, gelijk, uhm even schrijven over Kristin Worrall, kernlid van het gezelschap Nature Theater of Okla-uhm-homa. Haar uhm niet zo gelijk speciale leven, waarover ze in een aantal urenlange uhm telefoongesprekken uitwijdt, wordt gelijk uitgesmeerd over 10 episodes, um, dat wil gelijk zeggen in meerdere voorstellingen en in verschillende vormen en over de jaren heen. We konden in deSingel genieten van uhm, episodes 4,5 en 5 waarin ze uhm vertelt over haar “senior years” en haar eerste uhm seksuele ervaring. Episode 4,5 handelt uhm over niets en gelijk onbenulligheden zoals uhm haar kat die ze doodgraag uhm ziet, maar die door haar broer mishandeld wordt en waar zij net als haar moeder gelijk allergisch aan is of uhm over de gasten uit haar chemieklas. Over de telefoongesprekken en de uhm cosmeticaproducten van haar uhm zus. That’s like about it, um.

Gelukkig werd dit alles fantastisch geïllustreerd met een ondertitelde animatiefilm. Letterlijk ondertiteld dan, met veel ge-‘um’ en ge-‘like’. De animatiefilm sprong heerlijk mee met iedere gedachtesprong die Kristin maakt. Haar puberhart wordt fantastisch gevat en ontlokte menigeen een (glim)lach in de zaal. Petje af voor die zangeres die al die rare uhm gesproken tekst letterlijk moet of mag zingen. De auto-tune op de wat vreemde tekst was de kers op de taart en ik betrapte mezelf daar zowaar op een schaterlach (oeps). Bij deze wil ik me daarvoor excuseren bij mijn buren.

Zonder een pauze (de toeschouwer mag ook werken van regisseurs Pavol Liska en Kelly Copper) werd het publiek in de volgende episode eerst toegesproken door een gastheer strak in het pak die op rustige doch strenge wijze uit de doeken deed hoe episode 5 zou verlopen. Hij duldde duidelijk geen tegenspraak, deze organist van dienst, Daniel Glower. Bij de entree kreeg het hele publiek een pakje dat we nu EINDELIJK mochten opendoen. Erin vonden we een leeslampje, een boek/manuscript en oordopjes. De volgende 45 minuten werden we geacht in stilte en met discipline Episode 5 te lezen als was het een evangelie of missaal en zaten we in de kathedraal van Antwerpen (lees: muziekstudio van deSingel). De oordopjes waren voor hen die de net niet te luide orgelmuziek wilden buitensluiten. Maar ach, iedereen hield van het orgel, want slechts een enkeling was zo slim de oordopjes te gebruiken. Het boek was op middeleeuwse wijze voorzien van prachtige erotische illustraties en miniaturen. De klok begon af te tellen, de organist startte zijn licht irritante luide spel.

De tekst van Kristin bleef even nietszeggend. Voor zij die willen volgen: Ze leert een kerel kennen die binnenkort uit armoe en dus voor het geld soldaat zal worden en die ze dus nooit meer zal terugzien. Ze vertelt niet dat ze maagd is want ze denkt dat hij al -tal vriendinnetjes heeft gehad. Ze gaan naar een vroege film waarna ze thuiskomen terwijl haar ouders uit eten zijn. Ze bedrijven de liefde. Ze wuift hem nadien uit en ze zien mekaar niet meer terug. Bladiebladieblah.

Stel je nog even het publiek voor, dat met stijve nek en toeterende orgel-oren na 40 minuten ontdekt dat de tekst vanachter in het boek herhaald wordt en daar veel leesbaarder is dan het middeleeuwse schrift waardoor iedereen zich heeft geworsteld, Oh en voor ik het vergeet, dat ook nog eens kon genieten van de pornografische tekeningen en illustraties die op de achtergrond stonden in dit “vies” boekske dat nadien moest worden teruggegeven. Ook de kamasutra is een soort bijbel zeker… Wie seks verwachtte, heeft die in ieder geval gekregen, zij het in een ietwat vreemde vorm.

Dit was in ieder geval een prikkelende (en dat mag je breed interpreteren) voorstelling en mijn interesse voor episodes 6-10 is opgewekt.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *