** Mohamed El Khatib & Collectif Zirlib STADIUM

by • 21 december, 2018 • Geen categorieComments (0)1308

Wat voor een bevrijding- of beproeving is een ritueel?

De alledaagse routine wordt tijdens een voetbalmatch doorbroken doordat het collectief ritueel ruimte maakt voor nieuwe regels. Die gedachte kan iedereen vatten. Maar presenteert de uitslag van een match nieuwe inzichten en moed om het beste van je leven te maken? Is er sprake van een catharsis bij het verlaten van een stadium of bij het uitzetten van de televisie?

Er kleeft originaliteit aan wat Mohamed El Khatib & Collectif Zirlib tonen met Stadium. Een nieuw experimenteren met documentaire theater. Het nieuwe experimenteren met ongehoorde, met bestaande vormen en strijdige vormen. Zo had ik persoonlijk bewondering voor de naïeve, en daarom erg geslaagde, rol van de Hollandse tolk. De opgave is niet alleen ons bewust te worden hoe een diepere continuïteit de collectieve beleving interpreteert maar werpt vooral een blik op de maatschappelijke drijfveer achter een ploeg als RC Lens. Wat we zien? Veel geel-rood en zwart gepimpte kledij. Meer dan vijftig supporters van voetbalclub Racing Club de Lens rond een stadium en daar ontbraken een geurend frietkraam en diverse mascottes niet aan.

STADIUM beschrijft en toont een optocht van een fanploeg, waarin de veranderlijke ordeloze drukte van onze aarde doorschemert. Men staat stil bij clichés. Wat mag het zevenjarige dochtertje van een mascotte verwachten als ze haar vader in detail vragen stelt over zijn werk? Hoe inclusief kan een brunette zich naast alle blonde cheerleaders voelen? Is het geoorloofd Michel Sardou te vergelijken met Nicole en Hugo?

De voorstelling bereikt haar hoogtepunt wanneer Vivaldi’s Nisi Dominus weerklinkt in het hoofd van één van de supporters als herinnering aan zijn overleden moeder. Hij neemt een reusachtige vlag, gemaakt door laatstgenoemde vrouw, bij de hand en zwaait ritmisch in een achtvormige beweging, het volledige lied uit. Vierenhalve minuut lang.

Getuigenissen dragen over welke impact samenhorigheid heeft op een publiek. Een prikkelende slogan op doek maakt de vergelijking met het theaterpubliek en voetbalsupporters. Van RC Lens wordt gezegd dat zij het beste publiek van Frankrijk zijn. Deze eretitel betekent iets en van die indruk kan het publiek van DeSingel zich niet meer ontdoen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *