Marktplaats 76: Overdaad zonder Schaden

by • 31 mei, 2013 • Tekst, VerslagComments (0)3187

Wat was me dat.

Veel figuren. Veel rekwisieten. Veel tekst. Veel muziek. Overdaad. Maar zonder schaden. Het lijkt een grotesk of absurd spektakel. Het valt moeilijk te categoriseren. Wat het ook was, het was te genieten. Jan Lauwers brengt met Marktplaats 76 een ode aan de plaats waar iedereen elkaar ontmoet.

Een marktplaats in, naar alle waarschijnlijkheid, een écht (Vlaams) boerendorp waar iedereen elkaar kent. Gedeelde kennis, gedeelde geheimen. De bakker rommelt met de vrouw van de loodgieter, en die loodgieter heeft weer iets anders op zijn kerfstok. Het ene verhaal wordt aan het andere geregen.
Jan Lauwers toont de onderbuik van de Marktplaats, door “brave” burgers te confronteren met de andere, belichaamd in de naamloze, oranje geklede straatveger en kompanen. Die oranje werkmansplunje wordt meer dan dat. Naargelang de tijd verstrijkt, krijgen meer van Lauwers figuren een oranje outfit aangemeten. Oranje als kleur van bevrijding: van geheimen, van verdriet, van schaamte.

Of zo voelt het toch. Misschien vergis ik me, maar iedereen heeft recht op zijn eigen interpretatie.

Lauwers brengt zware thema’s ten tonele, in een kleurrijk en muzikaal spektakel. Sung-Im Hers gelaatsuitdrukkingen zijn fantastisch en Julien Faure’s bewegingstaal aanstekelijk zoals de muziek. Wat Jan Lauwers gedaan heeft werkt zonder vervelen. Marktplaats 76 brengt het omgaan met ondraaglijkheid op speelse doch serieuze wijze.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *