“Ik dacht dat ik gemaakt was voor het rockersleven”: een gesprek met Christian Rizzo

by • 7 mei, 2019 • Geen categorie, TekstComments (0)1755

“Ik ben zo blij nog eens naar de Singel te komen; dat is een beetje een tweede thuis voor mij. Met Une maison wordt dat dan eigenlijk een huis in een huis”, zegt Christian Rizzo, ons telefoontje over zijn voorstelling van dit weekend afsluitend. Ik glimlach en bedank, de maffe architecturale constructie van een huis in een huis voor ogen halend.

 

Rizzo valt met zijn 54 een legende van de Franse dans te noemen. Al koos hij daar naar eigen zeggen niet zelf voor, de dans leek hem te kiezen na zijn wispelturig levenspad. Als lid van een rockband meanderde hij langs de beeldende kunsten en mode alvorens zijn carrière als choreograaf te vinden. Waarom blijft hij dan kiezen voor dans? Zodat hij niet hoeft te kiezen. “Ik kan alles combineren wat ik wil: ruimte, tijd, geluid!” Met dans heeft hij vooral de vrijheid gevonden om alles wat hij verlangt te uiten: als choreograaf bezit hij immers een bijna grenzeloze ruimte om in te experimenteren. Dans is voor Rizzo dan ook bij voorkeur de manier om een doel te communiceren door middel van drie pijlers: een lichaam, tijd en ruimte. Dans laat hem de mogelijkheden om een gemeenschap op te bouwen onderzoeken. Wat doet dat met de mensen? De mogelijkheid om contact te maken met een ander lichaam is inherent aan het bezitten van een lichaam, maar wordt in de bestaande maatschappij vaak enkel op intieme of gewelddadige wijze vervuld. We staan niet stil bij hoe we onze lichamen kunnen inzetten om elkaar beter te begrijpen. In principe, zegt Rizzo, kiest hij gewoon de meest gepaste kunstvorm voor elk idee dat hij heeft, en dat blijkt vooral de choreografie te zijn – waarvan hij het componeren van een geheel als kern ziet. Anders dan als danser ben je als choreograaf een soort opzichter van een beeld. Het mooiste vindt Rizzo bijgevolg wanneer hij erin slaagt de dingen voor zichzelf te laten spreken, maar tegelijkertijd ook een nieuwe dimensie te vinden.

 

“In deze samenleving doet men ons geloven dat alles eeuwig is. Met zoʼn illusie kan het ontwaken in de werkelijkheid hard zijn. Ik geloof het tegenovergestelde. Alles verdwijnt. Enkel door rituelen kan je dingen in stand houden of herinneren.” Naar eigen zeggen beleefde Rizzo zijn eerste ritueel tijdens een punk rock concert. Hij was gefascineerd aan hoe het ritueel net datgene is dat aan het dagelijkse voorbijgaat of zelfs ontsnapt. In rituelen zijn we onlosmakelijk verbonden, al kijken we allemaal naar onze eigen actie – en niet naar elkaar. We spreken niemand aan en zijn toch meer samen dan we ooit kunnen zijn. “Maar eigenlijk heb ik het over verdwijnen”, zegt Rizzo plots. We verdwijnen immers allemaal op het eind: hoe gaan we om met dat verlies? Door de leegte in dans te openen kunnen we op zoek naar die acceptatie, we kunnen trachten het onzichtbare te delen. Hij wijst me op het onvertaalbare éloge: “dat zegt het zowat”.

 

Op 10 en 11 mei kan u Une Maison bekijken in de Singel. Dat gaat over de terugkeer naar de bodem van het huis, die voor Rizzo in essentie altijd weer terugverwijst naar ons verlangen een gemeenschap te zijn. In een huis zitten betekent nog niet dat dat je thuis is. Zo vindt Rizzo bij elk project een nieuwe familie, een nieuwe thuis. “Familie wordt gevormd door hoeveel tijd je er in wilt steken, toch?” Ook hier ziet hij de spanning tussen elementen op zichzelf en het gemeenschappelijke: hoe verhouden we ons in het huis tot elkaar? Wanneer we met meer zijn worden we interessanter. Twee breinen zeggen meer dan één, meent Rizzo. En uiteindelijk gaat het hem altijd om liefde. Er is geen radicale tegenstelling tussen de virtuele en de organische wereld – zoals het zo vaak lijkt wanneer het over liefde gaat. Rizzo wil zoeken naar de juiste link tussen de twee, hoe ze kunnen versmelten tot iets moois. In Une Maison wil hij dan ook een soort toekomstvisioen creëren van hoe dat in zijn werk kan gaan. Hoe de liefde zich tussen alles een weg baant, en een huis in een huis groeit.

 

 

Tickets voor Une Maison bestelt u via https://desingel.be/nl/programma/dans/christian-rizzo-ici-ccn-une-maison?id=a0J0N00002oieeCUAQ

 

 

 

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *