COMMON GROUND

by • 6 februari, 2016 • Tekst, VerslagComments (0)3886

Gezien in deSingel tussen 1 en 5 februari

Wie zich de afgelopen week door het Koninklijk Conservatorium Antwerpen of deSingel begaf, kon af en toe raar opkijken. De studenten aan de kunstcampus kregen dit jaar tijdens de lesvrije week voor het eerst de infrastructuur ter hun beschikking. De eerste editie van de projectweek Common Ground stond in het teken van interdisciplinair werken. Het gebouw herbergt niet alleen een horde klassieke muzikanten, integendeel, Wie goed zocht, vond ook dansers, acteurs, woordacrobaten, verdwaasde en minder verdwaasde jazz-muzikanten, kleinkunstenaars, kleine kunstenaars of grote kunstenaars, schilders en enthousiaste productie-assistenten van de Singel. Ik zag een jungle in één van de talrijke damestoiletten waar een jonge studente je iets moest vertellen, een mistbank waar je geconfronteerd werd met (je) genderidentiteit en leuke woorden, badeendjes in een doolhof waarin twee acteurs hun demonen bevochten en een heus pop-up-orkest met jonge gepassioneerde dirigenten die me inwendig lieten headbangen (wat een kreet trouwens van de studenten die verlangen naar een orkestklas). Je kon door een trappenhal naar de zee gaan, tenminste als je mee mocht. Ik verloor me even in saudade en jeugdsentiment in de gele zaal, en in de zwarte zaal dacht ik terug aan een voorstelling van de vermaarde Forsythe company ‘yes we can’t’.

Alles leefde en kronkelde, daverde en bromde, rolde en rilde, slingerde en krolde. Een slang die wakker wordt in de zon, of de eerste golven op zee van een storm of een hart dat terug begint te kloppen als bij een eerste liefde. Wat een signaal van al deze toekomstige artiesten, die de vrijheid met beide handen hebben aangenomen en in een spitante spiraal van creativiteit, inspiratie, improvisatie en samenwerking tot verbazingwekkende scheppingen zijn gekomen. Een diepe buiging van deze Young One voor iedereen die er zo een fantastische eerste editie van heeft gemaakt. Karel Tuytschaever en Mathias Coppens verdienen alle lof omdat ze de positieve vibe hebben weten te behouden ondanks tegenkanting van sommige argwanende krokodillen en negatieve bavianen. Alle studenten die iets groot, iets klein, iets groots of iets kleins hebben gemaakt of helpen maken steek ik een hart onder de riem. Doe zo verder dames en heren!
Er werd met gefrons en argwaan naar toe geleefd. Niemand wist helemaal wat te verwachten. Ik kan echter zonder enige twijfel zeggen dat dit soort evenement alleen maar positieve dingen zal brengen. Er wordt over gepraat. Ik zag geluk en verwondering en ik zag werkelijk enkele prachtige toonmomenten.

Ooit was ik student
en ik ben nu gewoonweg jaloers op alle studenten die deze projectweek in de schoot hebben geworpen gekregen. Wat had ik in mijn studententijd eens graag met die indrukwekkende acteur, of die schone ballerina, of die emotionele zanger kunnen werken.

Ik ben docent
en het verontrust me dat mijn collegae niet allemaal konden inzien hoe belangrijk deze week voor de studenten is. Wat is een week in een heel jaar behalve die individuele les die de student mist, of de tijd die hij niet kan investeren in zijn vakmanschap. Je had ze moeten zien leren, die studenten. Nee, interdisciplinariteit is geen must (getuige ook enkele projecten binnen muziek, of dans die hun eigen gebied in de spotlights gezet hebben) maar wel een onvermijdelijk gegeven in het hedendaagse kunstenlandschap. De horizon achter deSingel is nog nooit zo breed geweest. De man die de wolken meet was even werkloos.

Ik ben liefhebber en young one
en hou ervan op ontdekking te gaan in deSingel, tijdens uitverkochte voorstellingen in de Blauwe of Rode Zaal, in muziek op een staander in mijn lokaal samen met een goede student, in de bibliotheek op zoek naar een obscure partituur, in de refter naar een goede soep. Wat ben ik deze week verwend door deze kunstcampus. Meer van dat!

Ik was het publiek
en het leukste van al was dat ik van ondergeschikt belang was en gewoon lekker voyeuristisch alles kon zien en meemaken vanaf de eerste rij.

Voor een impressie kan je terecht op https://www.facebook.com/groups/commongroundkca/

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *